MAJLIS MAKAN MALAM, PERSARAAN & PERPISAHAN GURU DAN KAKITANGAN

RABU, 9 FEBRUARI 2022- Badan Kebajikan Guru dan Kakitangan (BAKEG) dengan kerjasama Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Maahad Muhamadi Perempuan julung-julung kalinya telah menganjurkan tiga acara dalam satu malis gilang-gemilang yang bertempat di H Elite Design Hotel, Tunjong, Kota Bharu. Umum memahami situasi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang melalui beberapa fasa telah menyebabkan beberapa program sekolah perlu ditangguhkan seperti majlis perpisahan dan jamuan akhir tahun. Namun kali ini pihak BAKEG telah berjaya menyatukannya bersama dengan majlis persaraan untuk tiga orang guru yang telah sekian lama menabur ilmu dan bakti di bumi Maahad ini. Guru-guru bersara yang diraikan ialah Cikgu Rosnani binti Hassan yang berkhidmat semenjak tahun 1985, manakala Ustazah Norizan binti Mohd Nor dan Cikgu Wan Norizan binti Che Mat Zain pula masing-masing berkhidmat sejak 1992. 

Majlis bermula sekitar jam 8.30 malam oleh Pengerusi Majlis, Cikgu Azhar bin Yaakub dan seterusnya bacaan doa oleh Ustaz Mohd Asri bin Shaari. Majlis diteruskan dengan kata-kata aluan dan penghargaan oleh Tuan Pengetua Tuan Haji Ahmad Pakhruddin bin Deraman. Beliau meluahkan rasa kagum terhadap terhadap jasa bakti semua yang diraikan khususnya para guru yang telah berkhidmat melebihi 32 tahun di MMP. Tuan Pengetua turut menyelitkan nasihat agar masing-masing menjaga kesihatan dengan pengambilan makanan yang berkhasiat agar kekal sihat sepanjang hayat. Ucapan beliau diakhiri dengan serangkap pantun yang mengundang rasa terhibur kepada semua yang hadir.

dinner
Ruang utama majlis, bertempat di Ballroom 2, di tingkat 3, H Elite Design Hotel, Tunjong

Seterusnya majlis menjemput Tuan Haji Mohamed bin Ya yang merupakan Timbalan YDP PIBG Maahad Muhammadi Perempuan yang mewakili YDP PIBG iaitu Dato' Nik Mohd Amar Abdullah. Ucapan beliau nyata menghiburkan para hadirin dengan seloka beliau berkenaan perkenalannya dengan Tuan Mudir dan beberapa orang ustaz dalam mencari ilmu. Majlis perasmian yang ditunggu-tunggu akhirnya  disempurnakan oleh Pengerusi YB, Haji Wan Roslan bin Wan Hamat yang merupakan Pengerusi Belia, Sukan dan NGO bagi negeri Kelantan.

 

 Tetamu VIP yang hadir dari kiri: Tuan Haji Mohamed bin Ya, YB Haji Wan Roslan Wan Hamat, Tuan Mudir Ahmad Pakhruddin Deraman dan Penolong Kanan Pentadbiran Encik Nik Emran @ Nik Muhammad bin Nik Mustapha

 

 

 Tuan Pengerusi Majlis yang sentiasa menceriakan majlis, Encik Azhar Yaakub.

 Ucapan dan kata-kata aluan oleh Tuan Pengetua Maahad Muhammadi Perempuan , Tuan Ahmad Pakhruddin Deraman

 

  Ucapan oleh Tuan Mohamed bin Ya , selaku Timbalan Yang Dipertua PIBG 

 

  Ucapan oleh YB Haji Wan Roslan Wan Hamat, Pengerusi Belia, Sukan dan NGO Negeri Kelantan

 

 

  Guru-guru bersara yang diraikan dari kiri: Puan Wan Norizan Che Mat Zain, Puan Norizan Mohd Nor dan Puan Rosnani Hassan.

 

Majlis diserikan lagi dengan persembahan seni silat Pusaka Gayung Malaysia yang penuh aksi bertenaga oleh Ustaz Ahamad Naim Abdullah. Persembahan beliau mendapat pujian dan tepukan gemuruh daripada semua tetamu yang hadir.

 

 Acara persembahan silat oleh Ustaz Ahmad Naim Abdullah.

 

  Para tetamu seterusnya dijemput menjamu selera di meja masing-masing, doa makan dibaca oleh Pengerusi Majlis.

 

  Ucapan Ustazah Norizan Mohd Nor mewakili guru-guru yang bersara 

 

Majlis seterusnya menjemput Ustazah Norizan Mohd Nor untuk menyampaikan ucapan bagi pihak guru yang bersara. Beliau menyatakan rasa terharu dengan majlis yang diraikannya bersama rakan-rakan serta tidak menyangka dengan sambutan yang disifatkannya cukup ekslusif dan menganggapnya sebagai rezeki daripada Allah SWT. Beliau mengucapkan syukur dan berterima kasih dengan pelbagai hadiah penuh makna khususnya sebentuk cincin daripada pihak sekolah untuk semua guru yang bersara pada tahun ini (2020). 

Hadiah berupa sebentuk cincin untuk setiap guru yang bersara sebagai kenang-kenangan.  

Majlis disambung dengan penyampaian cenderahati kepada semua tetamu VIP yang hadir, guru-guru bersara yang dirai, serta guru dan kakitangan yang telah bertukar ke tempat baru. Acara cabutan bertuah menambah kemeriahan dan keceriaan malam dengan pelbagai jenis hadiah yang menarik seperti bekas makanan berjenama Tupperware, peralatan dapur dan beberapa barangan elektrik yang berjenama. Majlis berakhir pada jam 11.00 malam. 

 

Suasana majlis makan malam

 

Sebahagian hadiah untuk tetamu yang diraikan.

 

Sumbangan cenderahati buat tetamu VIP daripada Unit BAKEG yang disaksikan oleh Ustazah Hasinah Mustapha selaku Pengerusi kelab berkenaan.

Tahniah diucapkan kepada semua hadirin yang mendapat cabutan bertuah!